Velvoto-fèro
Kickxia elatine subsp. elatine
Plantaginaceae Scrophulariaceae
Autre noum : Meisseto.
Noms en français : Velvote, Linaire élatine.
Descripcioun :La velvoto-fèro es uno planto rebaladisso e di proun pelouso, que trachis dins li champ, armas e li mueio, subretout sus li sablo e l'argielo. Li flour soun pichouneto, jauno e vióuleto e pourtado pèr de long pecou. Se destrìo de sa cousino, l'erbo-de-santo-Verounico, Kickxia spuria, bonodi li fueio (soun de bratèio) que soun astado (dènt à la baso). La subsp. elatine a un pecou que la partido dóu mitan a pas ges de péu. Coumpara emé l'erbo-de-santo-Verounico que ié sèmblo proun.
Usanço :La planto èi vulneràri, ajudo au caiamen dóu sang di plago.
Port : Grando erbo
Taio : 10 à 80 cm
Fueio : óupousado
Tipe bioulougico : Teroufite
Cicle bioulougico : Planto de l'an
Gènre : Kickxia
Famiho : Plantaginaceae
Famiho classico : Scrophulariaceae
Coulour de la flour :
Jauno Vióuleto
Petalo : irreguliero
Ø (o loungour) flour : 0,5 mm
Flourido :
Estiéu - Autouno
Sòu : Ca (Si)
Autour basso e auto :
Pancaro entresigna
Aparado : Noun
Jun à óutobre
Liò : Champ
- Ermas
- Mueio
- Colo
Estànci : Termoumediterran à Coulinen
Couroulougi : Eurimediterrano
Ref. sc. : Kickxia elatine subsp. elatine (L.) Dumort., 1827
Douceto(-banarudo)
Valerianella echinata
Caprifoliaceae Valerianaceae
Àutri noum : Grasseto, Greisseto.
Noms en français : Doucette à piquants, Mâche à piquants.
Descripcioun :Aquesto douceto èi devengudo proun raro au nostro. Trachis dins li champ de culturo subretout mena en bioulougico qu'èi vengudo i'a de milo an emé lou blad (arqueoufito). Se recounèis eisadamen, qu'èi pas toujour lou cas dins aquesto famiho, emé si fru di tres bano (fotò) .
Usanço :S'acampo en rouseto e se manjo coume ensalado champanello.
Port : Erbo
Taio : 15 à 80 cm
Fueio : óupousado
Tipe bioulougico : Teroufite
Cicle bioulougico : Planto de l'an
Gènre : Valerianella
Famiho : Caprifoliaceae
Famiho classico : Valerianaceae
Ordre : Dipsacales
Coulour de la flour :
Blanco
Petalo : 5
Ø (o loungour) flour : 1 à 2 mm
Flourido : Printèms
Sòu : Ca
Autour basso e auto : 0 à 1200 m
Aparado :
Vo
Remarco : Ensalado champanello
Abriéu à jun
Liò : Champ
- Meissoun
- Ermas
Estànci : Termoumediterran à Mountagnard
Couroulougi : Estenoumediterrano
Ref. sc. : Valerianella echinata (L.) DC., 1805